Mimo niezwykle prostego przepisu efekt końcowy jest niesamowity. Otrzymujemy pyszne, soczyste mięso i niezwykle aromatyczny, słodko-kwaśny sos. Po raz pierwszy danie takie przyrządziłam stosując (nie ma się czym chwalić) gotowce z paczki. Więcej tego nie powtórzę! Zawsze przyjemniej, gdy inni będą wychwalali Twoje własne umiejętności kulinarne.
Produkty:
- 1 kg schabu
- około 25 śliwek suszonych
- 100 ml czerwonego wina półsłodkiego
- majeranek
- sól
- pieprz ziarnisty
- 4 łyżki oleju
- 50 ml wody
Czas przygotowania: około 1 godziny 15 min
- Schab umyć i osuszyć.
- Długim nożem naciąć wzdłuż schabu dziurę.
- Dziurę wypełnić dokładnie śliwkami.
- Schab natrzeć solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. ( warto ostawić na około 1 godzinę do lodówki)
- Olej podgrzać na patelni i podsmażyć na nim schab z każdej strony do zarumienienia się.
- W naczyniu żaroodpornym lub brytfance ułożyć schab.
- Patelnię, na której smażyliśmy mięso, zalać 50 ml wody i przelać całość do naczynia ze schabem.
- Dołożyć na dno resztę śliwek.
- Piec przez 30 minut w 200′ C.
- Dolać wino.
- Piec przez 30 minut w 200′C, co jakiś czas podlewając mięso sosem. ( w razie potrzeby, gdy sos odparuje podlać wodą).
Smakuje idealnie z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką.