Na prośbę męża przygotowałam taki deser. Nie będę ściemniała, że za pierwszym razem się udało. Jednak powód był banalny. Wystarczyło porządnie przeczytać przepis i zastosować się do każdego etapu, a w efekcie powstała karpatka ze zdjęcia.Piękne, pofałdowane ciasto przełożone kremem budyniowym. Pyszny smak potwierdzony przez rodzinkę:).
Produkty:
Ciasto:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 125 g margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 jajek.
Krem (przepis pochodzi z Tej strony)
- 3 szklanki mleka,
- 160 g drobnego cukru,
- 16 g cukru wanilinowego,
- 1 jajko,
- 4 żółtka,
- 40 g mąki ziemniaczanej,
- 20 g mąki pszennej,
- 350 g masła.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania cista
- bułka tarta do oprószenia blachy
Czas przygotowania: około 2 godzin
- Do garnka wrzucamy margarynę i wlewamy wodę.
- Rozpuszczamy margarynę i doprowadzamy do wrzenia.
- Wrzucamy mąkę.
- Intensywnie mieszamy, cały czas gotując na niewielkim ogniu, do uzyskania gładkiej masy.
- Odstawiamy do wystudzenia.
- Do chłodnej masy wbijamy kolejno jajka mieszając całość mikserem.
- Blachę do pieczenia o wymiarach 25x 40 cm smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą.
- Połowę ciasta rozsmarowujemy na całym dnie blachy.
- Pieczemy około 30 minut w 200′C.
- Z drugiej połowy pieczemy kolejne ciasto (Oba blaty ciasta muszą być takiej samej wielkości).
Krem:
- Zagotować 2 szklanki mleka, 130 g cukru i cukrem waniliowym.
- Pozostałą część mleka zmiksować z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną
- Mieszaninę wlać do wrzącego mleka, gotować do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając.
- Budyń studzić pod przykryciem.
- W osobnej misce utrzeć masło z resztą cukru do powstania białej, puszystej masy.
- Powoli dodawać do niego wystudzoną masę budyniową cały czas mieszając.
Na wystudzone ciasto nakładamy krem i przykrywamy go drugim blatem ciasta.
Wierzch oprószamy cukrem pudrem.