Ciasto trochę pracowite,
ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem.
Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić
dowolnymi miękkimi owocami :D
Składniki:Biszkopt (x2):- 100 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:- 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru
- 500 ml mleka
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki cukru
Warstwa galaretki:
- 3 galaretki malinowe/owoce leśne/truskawka
- 500 g świeżych malin lub innych owoców
- 750 ml gorącej wody
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej/mlecznej
- 70 g masła
Przygotowanie:
Biszkopt:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Masę przełożyć do foremki (20×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecw 180*C przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować na gładką masę.
Warstwa galaretki:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać na jednolitą masę.
Składanie ciasta:
Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt upieczonego ciasta, wyłożyć 1/2 kremu, następnie galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Następnie wyłożyc resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch polać polewą czekoladową. Przechowywać w lodówce. Ok. 15 min. przed podaniem wyciągnąc z lodówki, aby masa była miękka i kremowa. SMACZNEGO!!!
Inspired by domowysmakjedzenia.pl