Bo na piątek 13-ego potrzeba ciasta, które zawsze się udaje :)
Czyli galaretka, biszkopt w alkoholu, krem i chrupiący spód :D
Ach tak Was dzisiaj będę kusić!!
Składniki:Ciasto:- 15 dkg wiórków kokosowych
- 15 dkg suchego maku
- 15 dkg cukru
- 6 białek
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mak i wiórki - ostrożnie wymieszać. Wylać masę na blaszkę (25x30) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w temp. 180*C.
Krem:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 250 g masła
Przygotowanie:
Zmiksować połowę mleka z mąkami. Zagotować drugą szklankę mleka z cukrami. Na gotujące się mleko wlać masę, ugotować budyń. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem i żółtkami.
Dodatkowo:
- paczka biszkoptów
- alkohol
- dowolna galaretka/polewa czekoladowa
Posmarować upieczone ciasto przygotowanym kremem. Na to układać namoczone w alkoholu biszkopty. Wylać na biszkopty tężejącą galaretkę lub polewę czekoladową. Ciasto Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. SMACZNEGO!!!