A dzisiaj podstawowy przepis na tradycyjnego mazurka,
który zawsze się udaje :D
Składniki:Ciasto:- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2/3 kostki margaryny
- 2 zółtka
- 2-3 łyżki śmietany 18% (gdy ciasto nie będzie się kleiło)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 200 g kajmaku
- polewa czekoladowa
- bakalie (płatki migdałowe, orzechy, morele, itp.)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części (mniejszą i większą), wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Większe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blachę (20x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia). Z mniejszego ciasta zrobić wałeczki i zawinąć je na bokach ciasta, tak jak jest to pokazane na zdjęciu. Ciasto posmarować białkiem i piec w temp. 180*C ok. 25 minut, do zarumienienia (jeśli na cieście w czasie pieczenia zrobi się górka, to nic, po wystudzeniu opadnie). Upieczone ciasto ostudzić i wyłożyć na nie kajmak. Udekorować. SMACZNEGO!!!