Pierożki... kruche... z kurczakiem... z cebulką...
chrupiące... z sosem czosnkowym...
TYLE!!!
Składniki:Ciasto:- 40 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 30 dkg piersi z kurczaka
- czosnek granulowany
- olej
- 4 szalotki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sos:
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, odstawić do lodówki na godzinę.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w oleju i czosnku granulowanym. Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, przesmażyć na oleju. Dodać mięso, tymianek, papryki, sól i pieprz. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz, zlepić brzegi. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować jajkiem i piec 25 minut w temp. 180*C. Na 5 minut przed końcem pieczenia ranciki pierożków posmarować jajkiem i posypać papryką. Ciepłe podawać z sosem czosnkowym. SMACZNEGO!!!