Tort ideał!! <3
Odpowiednio wilgotny, nie za słodki, lekko kwaskowy od owoców,
z nutką alkoholu i niesamowicie śmietankowy.
Czy trzeba więcej zachwalać?
Składniki:Biszkopt (2x) (tortownica 20-22 cm):- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanka cukru
- 1/4 szklanki kakao
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietany kremówki 30-36%
- 1 śmietan-fix
- 2-3 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g serka mascarpone
- 250 g malin/borówek/jerzyn
Masa maślana:
- 125 g masła
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka mleka
- 1 1/2 łyżki kakao
Poncz:
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
Dekoracja:
- 125 g malin
- listki mięty
- złote perełki cukrowe
Przygotowanie:
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę (ubijając sukcesywnie zwiększać obroty silnika, nie ubijać od razu na najwyższych obrotach), wsypać cukier, następnie dodawać kolejno po jednym żółtku, zmiksować. Mąkę wymieszać z kakao i dodawać do masy małymi porcjami, teraz mieszając już delikatnie łyżką. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia (bez ścianek) i przelać do niej masę. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka ok.20-25 minut. Po tym czasie "rzucić biszkopt" z tortownicą na podłogę z ok. 50 cm wysokości. Tak samo upiec drugi biszkopt.
Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietan-fixem. Pod koniec dodać serek mascarpone.
Ostudzone biszkopty przekroić na dwa blaty. Na paterę wyłożyć trochę kremu, by tort się nie poruszał w trakcie składania. Na to położyć pierwszy blat, nasączyć go ponczem, wyłożyć 1/3 kremu, 1/3 owoców i nakryć kolejnym blatem, czynności powtórzyć.Ostatni blat nasączyć ponczem, a resztą kremu wyrównac brzegi. Całość wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotowac krem maślany.
Krem maślany:
Masło ubić mikserem na biały puch, następnie dodać cukier, mleko, wanilię i kakao. Całość dokładnie zmiksować. Tak przygotowaną masą wyłożyć brzegi i wierzch tortu.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać masło i wymieszać do uzyskania jednoitej masy. Polać tort czekoladą tak, by spływała z niego czekolada (stąd nazwa drip cake).
Tort udekorować malinami, listkami miety i perełkami cukrowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!!!