Sezon na truskawki powoli się kończy :(
dlatego trzeba korzystać z nich dopóki jeszcze są.
Na ten weekend polecam błyskawiczne ciasto,
puszyste i wilgotne.
Jeśli zbraknie nam truskawek - pamiętajmy - możemy to ciasto zrobić z dowolnymi owocami :D
Składniki:- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:Ubić pianę z białek z odrobiną soli, dodać cukier, na końcu żółtka. Tę masę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i wreszcie dodać rozpuszczoną margarynę. Wymieszać i wlać na blachę, nałożyć owoce. Piec ok. 30 minut w temp. 170-200 C. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.