Zdecydowanie
NAJSMACZNIEJSZA, NAJPROSTSZA, NAJSZYBSZA i NAJTAŃSZA
szarlotka, jaką jadłam :D
I pytanie czemu wcześniej jej nie znałam ??
Składniki:Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- 8 średnich jabłek
- cukier puder
lub- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, margarynę oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkować i wylepić dno blachy (20x32).
Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu.
Drugą część ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, można w tym momencie posypać jabłka cynamonem, jeśli lubimy (ja zdecydowanie za mało jabłek ułożyłam). Ciasto piec w temp. 180*C i piec ok. 40 minut do zarumienienia. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Lukier rozsmarować na gorącym upieczonym już cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia lub posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!