Wilgotne mocno kokosowo-czekoladowe ciacho z lekką nutą alkoholu :)
Raj na ziemi, czyli... ciasto bounty <3
Składniki (blacha 20x30 cm):
Biszkopt:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 125g cukru
- 100g mąki
- 40g kakao
- 50 g wiórków kokosowych
Poncz:- 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie)
Masa kokosowa:- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 350 g wiórków kokosowych
- 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g)
- 200g masła
Polewa: - 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać, wsypać kokos, przesianą mąkę i kakao, wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać bardzo dokładnie. Piec około 25 minut w temp. 165*C. Wyjąć, wystudzić. Nasączyć mlekiem.
Masa:
2 szklanki mleka wlać do rondelka o grubym dnie, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia się masła, wsypać kokos i gotować na wolnym ogniu aż masa będzie gęsta (około 15-20 minut).W pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać do gęstej masy kokosowej, dokładnie wszystko wymieszać i podgrzewać, aż do wrzenia. Wylać na nasączony mlekiem biszkopt. Wyrównać. Wystudzić.
Polewa:
Połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. W rondelku zagotować mleko, zdjąć z palnika, wsypać żelatynę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Wymieszać z roztopioną czekoladą, aż całość będzie gładka. Wystudzić i przelać na masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!!!