CZEŚĆ!
Czy wiecie, że nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż mięso łososia atlantyckiego? Pewnie nie wiecie też, ze mają więcej wapnia niż mleko krowie oraz żelaza niż szpinak! Szałwia hiszpańska była wykorzystywana już wiele wieków temu w Meksyku przez Azteków. Cenili jej nasiona za dużą zawartość pełnowartościowego białka, magnezu kojącego skołatane nerwy i fosforu wzmacniającego kości.
Warto urozmacicać swoją dietę w nasiona szałwi hiszańskiej, bo polepsza naszą koncetrację, poprawia pracę mózgu i zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję starczą m.in. chorobę Alzheimera. Wspomaga również układ trawienny i poprawia wzrok.
Po zmieszaniu z płynem te pełne zdrowia malutkie ziarenka bardzo szybko pęcznieją i zamieniają koktajl w gęsty deser. Zachęcam do wypróbowania NASION CHIA w Waszej kuchni!
Dziś polecam czerwony gęsty koktajl z nasionami chia! Składniki: - 3 łyżki nasion chia
- 10 truskawek
- 10 wiśni
- 10 czereśni
- mała garść borówek
- mała garść malin
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 1/3 szkl. wody mineralnej
Wykonanie:Owoce razem z wodą i syropem klonowym dokładnie blendujemy w mikserze. Dodajemy szałwię hiszpańską, mieszamy i odstawiamy na 10min, aby nasiona napęczniały. Deser możemy ozdobić sezonowymi owocami i świeżą miętą. SMACZNEGO DNIA!
Przepis dodany do akcji: