CZĘŚĆ!
Jestem owocoholiczką, bo uwielbiam owoce i uważam, że najlepiej smakują w prostych rozwiązaniach. Sałatki owocowe goszczą u mnie bardzo często i zamiast jogurtu, wolę je jeść bez dodatków, bądź jak w tym przypadku z dżemem i sezamem.
Sałatka będzie efektownie wyglądała, jeśli podamy ją w wydrążonym ananasie. W ten sposób na pewno zrobi duże wrażenie na gościach.
Dziś polecam sałatkę owocowo-sezamową z dżemem domowej roboty! Składniki: - 1 ananas
- 2 kiwi
- 1 średnia gruszka
- 1 średnie jabłko
- 1 pomarańcza
- 2 banany
- ok.15-20 sztuk czerwonego/zielonego winogrona
- 5 łyżek domowego dżemu (np. wiśniowego lub z czarnej porzeczki)
- 4 łyżki sezamu
Wykonanie:Ostrym nożem ucinamy czubek ananasa, a za pomocą ręcznej drylownicy wydrążamy środek owocu. Uzyskane plastry ananasa kroimy w kostkę. Pozostałe owoce myjemy, usuwamy niejadalne części i kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski, dodajemy kilka łyżek dżemu i sezamu. Wszystko mieszamy ze sobą i przed podaniem przekładamy do wydrążonego ananasa. Czubek z liśćmi przytwierdzamy za pomocą patyczka do szaszłyków.
Wybór owoców do sałatki jest opcjonalny. Warto wybierać za każdym razem inne, na które aktualnie jest sezon i są dostępne w sklepach. Radzę jednak łączyć ze sobą owoce zarówno słodkie, jak i kwaśne, aby zachować równowagę smaku.
SMACZNEGO DNIA!