CZĘŚĆ!
Obiecałam mojej znajomej zrobić na jej imprezę imieninową praliny oraz trufle. Uszykowałam dwie patery zdrowych orzechowo-bakaliowych łakoci w kilku wersjach. Każdy z całą pewnością znajdzie tutaj swój ulubiony smak.
Dziś polecam przepysznie wegańskie praliny i trufle!
1. PRALINA MARCEPANOWO-MORELOWA:- 100g masy marcepanowej
- 70g suszonych moreli
- kilka łyżek wody
- kilka łyżek wiórków kokosowych do obtoczenia
- kilka suszonych moreli do dekoracji
Wykonanie:
Za pomocą blendera mielimy morele z wodą, dodajemy marcepan i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wkładamy masę do lodówki, a po 2h zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy z niej kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i dekorujemy kawałkiem suszonej moreli.
2. PRALINA GRYCZANO-ŚLIWKOWA:- 100g suszej niepalonej kaszy gryczanej
- 300ml wody + kilka łyżek wody
- 100g suszonych śliwek
- 75g orzechów włoskich
- 3 łyżki słodu buraczanego/cukru pudru/syropu
- 2 łyżki kakao
- kilka łyżek amarantusa ekspandowanego do obtoczenia
- ok.7 orzechów włoskich oraz 15 rodzynek do dekoracji
Wykonanie:
Kaszę gotujemy w wodzie i odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy razem ze śliwkami, orzechami, słodem i kakao. Jeśli masa jest zbyt gęsta i mamy problem z jej rozdrobnieniem, dodajemy kilka łyżek wody i dalej mielimy. Następnie masę schładzamy w lodówce przez ok.2h, wyjmujemy i po uformowaniu kuleczek obtaczamy w amarantusie. Dekorujemy kawałkiem orzecha włoskiego i rodzynkami.
3. TRUFLA KOKOSOWO-RUMOWA:- 100g wiórków kokosowych
- 3 łyżki rumu
- 5 łyżek gęstej części mleczka kokosowego
- 70g cukru pudru trzcinowego/kokosowego
- kilka łyżek karobu
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe i cukier puder, dodajemy gęste mleczko kokosowe oraz dolewamy odrobinę rumu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Schładzamy w lodówce przez 2h, a następnie formujemy małe kulki, które na koniec obtaczamy w karobie.
4. TRUFLA OWSIANO-RODZYNKOWA:- 100g płatków owsianych
- 250ml wody
- 100g rodzynek/daktyli drylowanych
- 75g orzechów laskowych
- kilka łyżek kakao do otoczenia
- ok.20 orzechów laskowych
Wykonanie:
Gotujemy płatki owsiane i po przestudzeniu miksujemy na jednolitą masę. Mieszamy z rodzynkami i orzechami laskowymi, wszystkie składniki ponownie bardzo dokładnie rozdrabniamy. Aby masa zgęstniała, schładzamy ją w lodówce przez 2h, a następnie mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Obtaczamy w kakao i dekorujemy orzechami laskowymi.
SMACZNEGO DNIA!