Hej hej!!! Dawno mnie tu nie było :( Nawet nie wiem jak to się stało, że zrobiłam taką długą przerwę od pisania... W każdym razie, gdy już raz się przerwało, ciężko jest wrócić z powrotem :) Ale wróciłam, udało się i teraz mam nadzieję, że pobędę tu trochę.
Ale przechodząc do rzeczy. Wyobraźcie sobie, że nie robiłam jeszcze nigdy tarty cytrynowej! Sama nie wiem czemu, bo przecież jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. No ale zmobilizowałam się i ta daam!
Wydaje mi się, że jest to ciasto akurat na tą porę roku, takie orzeźwiające i owocowe.
Wiem, że każdy ma tam pewnie jakieś swoje rodzinne, sprawdzone przepisy, ale zawsze warto spróbować czegoś nowego, a nuż widelec będzie lepsze :) Ta tarta jest naprawdę pyyszna, uwierzcie mi (a lepiej nie wierzcie, tylko sami zróbcie i się przekonajcie!).
Zapraszam!
Przepis (tradycyjnie) pochodzi z książki Pierre'a Herme.
Składniki:- 450g masła
- 435g cukru pudru + do posypania
- 30g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 1 łyżeczka olejku wanilinowego
- 250g jajek
- 60g białek
- 250g mąki
- starta skórka z 3 cytryn
- 160g soku z cytryny
- 40g wody
Spód (z tej porcji wychodzą dwa spody, 1 można zamrozić na inną okazję)
Składniki:
- 150g masła w tem. pokojowej
- 95g cukru pudru
- 30g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- 1 łyżeczka olejku wanilinowego
- 50g jajek ( = 1 jajko)
- 200g mąki
Przygotowanie:
Zmiksować masło na jednolitą masę, dodać cukier puder, migdały, sól, olejek wanilinowy, jajko a na koniec mąkę. Mieszać, aż ciasto będzie się formowało w kulkę.
Podzielić ciasto na 2. Jedną częścią wyłożyć foremkę na tarty a drugą zamrozić na inną okazję. Foremkę z ciastem włożyć na 1h do lodówki.
Na foremkę z ciastem dać papier do pieczenia i coś ciężkiego (np. fasola). Piec 1 170 stopniach przez 20 min, następnie zdjęć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 min. Zostawić do ostygnięcia.
Krem
Składniki:
- 220g cukru pudru
- skórka z 3 cytryn
- 200g jajek ( = ok. 4 jajka)
- 160g soku z cytryny
- 300g masła w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Obtaczamy skórkę w cukrze. Dodajemy jajka, sok z cytryny i mieszamy. Przelewamy masę do garnka i doprowadzamy do 63 stopni cały czas mieszając. Gdy masa osiągnie tą temperaturę szybko wkładamy garnek do miski z lodowatą wodą i mieszamy, aż krem będzie miał 60 stopni. Wtedy dodajemy pokrojone w kosteczki masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do lodówki.
Beza
Składniki:
- 40g wody mineralnej
- 120g cukru pudru +do posypania
- 60g białek
Przygotowanie:
Wodę z cukrem pudrem doprowadzamy do 121 stopni. Gdy masa będzie miała 115 stopni, zaczynamy ubijać białka. Cały czas mieszając, wlewamy na białka syrop (121 stopni). Mieszamy do całkowitego ostygnięcia masy.
Na zimny spód przelewamy krem cytrynowy a na to wyciskamy szprycą bezę. Posypujemy cukrem pudrem, czekamy 5 min i znów posypujemy. Nastawiamy piekarnik na opcję grilla (ja ustawiłam 200 stopni) i wkładamy nasze ciasto na dosłownie parę minut, aż beza zrobi się zarumieni.
Najlepiej jest schłodzić ciasto przez całą noc.
Smacznego!!
Maggie