Karkówka duszona w sosie kurkowo-marchewkowym
2015-10-08 15:01:31
Brak pomysłu na dzisiejszy obiad? Proponuję Wam karkówkę duszoną w sosie z kurek i marchewki. Fajna wersja klasycznego obiadu, kurki mozecie zastąpić dowolnym rodzajem grzybów nawet pieczarkami. Tak przygotowana karkówka jest smaczna, delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Zapewniam Was, że jeśli raz spróbujecie ją przygotować wg mojego przepisu na dłużej zostanie w Waszym menu.
- 1 kg karczku bez kości
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
- 250g kurek ( lub dowolnych grzybów)
- 100ml śmietany
- 3 ząbki czosnku
- duża łyżka tymianku
- 3 kulki owocu jałowca lub ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- odrobina ostrrej papryki
- olej do smażenia
- łyżka oliwy truflowej ( opcjonalnie)
- Mięso płuczemy dokladnie, suszymy na ręczniku papierowym, nastepnie kroimy w plastry (ok. 1,5 cm). Plastry i mięsa układałamy na desce, przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem. Po rozbiciu prószymy z obu stron solą , pieprzemi odrobiną ostrej papryki. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładałamy kolejno kawałki mięsa na gorący tłuszcz. Obsmażmy krótko z każdej strony ( po okolo 2-3 minuty). Po usmażeniu odkładamy na bok.
- Cebulę kroimy w krążki natomiast marchewkę w drobną kostkę i wkladamy na pozostały na patelni, po smażeniu mięsa tłuszcz. Dodajemy odrobinę masła oraz rozgniecione ząbki czosnku. Kiedy cebula nam się zeszkli ( po około 15 minutach), dokładamy dokładnie umyte kurki,a następnie całość doprawiamy solą,pieprzem oraz spora ilościa tymianku. Po 15 minutach wlewamy około 0,5l przegotowanej wody, dodajemy liść laurowy oraz owiec jałowca i wkładamy nasze wcześniej podsmażone mięso, starając się równomiernie rozłożyć na całej powierzchni.
- Całość dusimy około 20 min na małym ogniu, do momentu kiedy sos się zredukuje. Dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.
- Karkówka cymesik po prostu „palce lizać” jest już gotowa do podania z ulubionymi dodatkami.
- Polecam doprawić sos odrobiną oliwy truflowej, w połaczeniu z tymiankiem świetnie podbija smak potraw na bazie grzybów.
- Cebula puści sok, pod wpływem którego mięso nam zmięknie.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/