Ostatnio zachciało mi się jakiejś sałatki, a że w domu leżał brokuł to postanowiłam go wykorzystać i zrobić sałatkę. Sałatka wyszła pyszna, a niej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Do sałatki można wykorzystać inny rodzaj makaronu np. muszelki, literki.
Składniki
250 g makaronu drobne kokardki,
1 świeży brokuł,
4 jajka,
puszka kukurydzy,
4 ogórki konserwowe,
1 mały por,
sól, pieprz,
4 łyżki majonezu.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić i przelać zimną wodą aby się nie sklejał. Brokuł umyć pod bieżącą wodą, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie, po czym odcedzić.Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Pora i ogórki pokroić w kostkę, kukurydzę osączyć z zalewy. Makaron wymieszać z warzywami, jajkami oraz doprawić solą, pieprzem i wymieszać z majonezem.