Ostatnio w lodówce zalegał mi ryż który nie został zjedzony poprzedniego dnia. A ponieważ nie lubię wyrzucać jedzenia postanowiłam zrobić taką sałatkę ze składników jakie miałam aktualnie w lodówce.
Sałatka wyszła bardzo dobra i można dodać inne składniki,np. zamiast szynki można dać kabanosy lub parówki. Ja jeszcze chciałam dołożyć do niej świeżą paprykę, bo bardzo ją lubię w sałatkach ale akurat jej nie miałam.
Składniki
woreczek ryżu
20 dag szynki konserwowej
puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, studzimy. Szynkę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy osączoną kukurydzę. Sałatkę doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy z majonezem.