
Dacie jeszcze radę, zapewniamy Was, że do świat skruszeją, a jak nie to szczelne pudełko zapakować, włożyć jabłko i kilka dni tak przechowywać. Efekt gwarantowany. Dodamy tylko, ze z tego normatywu surowcowego wychodzi około 2 kg przepysznych pierniczków bożonarodzeniowych.
Składniki:
1200g mąki400g miodu2 jaja400g cukru100g margaryny10g sody160cm3 mlekaprzyprawy: cynamon, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, goździki
Przyprawy rozetrzeć w moździerzu. Miód i cukier ogrzewać na niewielkim ogniu, aż się rozpuści. Po ostudzeniu dodać do pozostałych składników i wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić w lodówce na minimum 2 godziny po czym wałkować ciasto na grubość około 5mm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze 200oC przez 10-15 minut. Gotowe pierniczki po wystudzeniu dowolnie udekorować.