Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Kuchnia u Krysi
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
406
Kategorie
402
Strucla z makiem
Rolada makowa, makowiec tradycyjny czymakowiec zawijany albostrucla z makiem .... Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy ...
Kuchnia u Krysi
Strucla z makiem
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkową raitą
Gęsta, pożywna, pikantna zupa w której soczewica gra pierwsze skrzypce, a pozostałe składniki są tylko doskonałym akompaniamentem. Polecam Wam taką kompozycjęSkładniki:40 g masła (niesolonego)2 ząbki czosnkukawałek świeżego imbiruokoło 350...
Kuchnia u Krysi
Zupa z czerwonej soczewicy
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem
Okres przedświąteczny jest świetną okazją, żeby odkurzyć przepisy wyszperane gdzieś z notatników lub starych zapisków. Ja tak właśnie mam. Ciągle coś znajduję, przypominam sobie dawne czasy, a w sumie jakby to było wczoraj, kiedy piekłam z moją Mamą ś...
Kuchnia u Krysi
Masa makowa
Schab gotowany, czyli... domowa wędlina dla zapracowanych
Szukałam ciekawego przepisu na domową wędlinę, który nie wymaga poświęcania dużo czasu na jej zrobienie. Wiadomo, że teraz w okresie przedświątecznym każdą chwilę, którą spędzamy w kuchni staramy się wykorzystać jak najlepiej. Właśnie znalazłam takie ...
Kuchnia u Krysi
Schab gotowany
Chrupiące bagietki
Piekłam chleby, bułeczki, rogale...a dzisiaj przyszedł czas na bagietki. Bagietki, które robi się błyskawicznie i błyskawicznie zjada. Bardzo łatwy przepis, z którym każdy doskonale sobie poradzi....Składniki: 400 g mąki ...
Kuchnia u Krysi
Bagietka
Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami
Zauważyliście, że lubię pieczarki? Zamieściłam wiele przepisów na potrawy, do których wykorzystałam właśnie pieczarki. Dzisiejsza zupa jest już piątą zupą z pieczarkami, jaką pokazałam na blogu. Każda z nich jest smaczna, jednak każda jest inna....
Kuchnia u Krysi
Zupa pieczarkowa z warzywami
Filet z indyka duszony z bakaliami
Wiem, że teraz jest gorący okres przedświąteczny i nasze myśli błądzą pomiędzy pierogami, uszkami, czy też barszczem, makowcem i piernikiem. Ale zdarzają się też takie chwile, kiedy trzeba zrobić pyszne danie na obiad, na którym chcemy zabłysnąć...
Kuchnia u Krysi
Filet z indyka duszony z bakaliami
Ryżowe racuszki
Jeśli lubicie placki, czy też mączne racuszki, to ten przepis jest dla Was. Smaczne, na bazie ryżu z jabłkiem. Można zrobić na weekendowe śniadanie, na kolację albo na deser. Szybko się robi i szybko znikają z talerza Składniki: 100 g ryż...
Kuchnia u Krysi
Ryżowe racuszki
Moje pierniczki. Dekorowane, lukrowane... świąteczne
Upiekłam pierniczki, bo nie wyobrażam sobie, żeby miało ich nie być w święta. Jest z nimi jest trochę pracy, ale za to przy dekorowaniu jest dużo zabawy.Pracę można sobie rozłożyć na dwa, trzy dni. Potem gotowe pierniczki trzeba koniecznie schowa...
Kuchnia u Krysi
Pierniczki dekorowane i lukrowane
Schab pieczony w kapuście włoskiej
Dzisiaj mam dla Was propozycję na smaczny obiad, albo na smaczną kolację. Przygotowałam schab który upiekłam w liściach kapusty włoskiej i podałam z pysznym sosem z białej rzodkwi. Można podać na ciepło i na zimno. Składniki: 7...
Kuchnia u Krysi
Schab pieczony w kapuście włoskiej
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych...
Idealny sernik na święta Bożego Narodzenia. Dwa lata temu upiekłam ten sernik. Zrobiłam jeszcze końcowe zdjęcie na paterze z piękną błyszczącą glazurą i chciałam wstawić do lodówki. Kiedy go wkładałam, sernik ześlizgnął się z patery i cał...
Kuchnia u Krysi
Sernik z nutą piernika
Sos z białej rzodkwi
Pytacie mnie o przepis na uniwersalny sos do mięsa na zimno, które chcecie podać na półmisku na eleganckiej kolacji. Spełniając Waszą prośbę, dzisiajprzedstawiamjeden z przepisów na sos, który można podać również do mięsa na ciepło. ...
Kuchnia u Krysi
Sos z białej rzodkwi
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać
Postanowiłam zrobić ten wpis, ponieważ na rynku mamy wiele rodzajów mąki i różne jej typy, a często nie mamy pojęcia czy kupujemy właściwą. Nie wiemy czy akurat z tej mąki upieczemy dobre ciasto? Czy pierogi będą się dobrze kleić? Czy placki się nie r...
Kuchnia u Krysi
Mąka-rodzaje i typy
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta....
Jak często gotujecie bigos? Ja dosyć często. Mam dwie wersje gotowania bigosu. Jedna, to bigos lekki, który szybko i zawsze można zrobić a druga, to taki który gotuję na jesień, na zimę, na święta. Gotuję wówczas większą ilość a potem zamr...
Kuchnia u Krysi
Bigos
Paszteciki drożdżowo - kruche z pieczarkami
Wczoraj zrobiłam pyszne paszteciki. Dzisiaj mam dla Was gotowy przepis. Takie paszteciki robię często, na różne okazje. Na obiad lub na kolację. Świetnie sprawdzają się też jako przystawka na ciepło np. z gorącym barszczem. Dopiero teraz uporzą...
Kuchnia u Krysi
Paszteciki z pieczarkami
Sałatka z makaronem, szynką i papryką
Do obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreś...
Kuchnia u Krysi
Sałatka z makaronem szynką i papryką
←
Poprzednia
14
15
16
17
18
Następna
→