Ciasto na spód :
- 200 gram mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie podane składniki mieszamy w miseczce, zagniatając około 5 minut, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut, żeby ciasto się trochę schłodziło. W tym czasie myjemy i drylujemy 12 śliwek, kroimy na ćwiartki.
Kruszonka :
- 3 pełne łyżki mąki
- 3 płaskie łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Składniki także wkładamy do miseczki i łączymy ze sobą, tak aby powstała kruszonka :)
Foremkę do tarty smarujemy masłem i wykładamy na nią schłodzone wcześniej ciasto, układamy pokrojone śliwki i posypujemy kruszonką. Gotową tartę pieczemy w 180 stopniach, 25 minut :)
Tartę piekłam w foremce o średnicy 24 cm.
SMACZNEGO !!! życzy Majka.