Święta tuż, tuż... W sklepach i supermarketach panuje już świąteczna atmosfera; puszczane piosenki świąteczne, rożne dekoracje i Mikołajki. U mnie w kuchni wydobywają się piękne zapachy związane ze świętami. Zapach cynamonu, miodu czy też przyprawy do piernika. Jak ja uwielbiam święta! A dzisiaj umieszczam przepis na pyszne świąteczne pierniczki :
Składniki:
50 dag mąki pszennej
20 dag miodu
12 dag masła
20 dag cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy korzennej
kolorowe polowe
bakalie
orzechy
Przygotowanie:
Wlej do garnka miód i podgrzewając, rozpuść. Odstawa i poczekaj, aż wystygnie. Do miski wsyp mąkę, cukier puder, dolej powoli miód, dodaj żółtko, łyżkę przypraw korzennych, sody oczyszczonej i masło. Zagnieć ciasto i rozwałkuj, lekko podsypując mąką, by nie przywierało do stolnicy. Specjalnymi foremkami wytnij pierniczki. Blachę wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia. Ułóż pierniczki na blasze, piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut (aż uzyskają złoty kolor). Gdy ostygną, udekoruj je kolorowymi polewami i posyp kawałkami czekolady, bakaliami, cukierkami, wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Smacznego!