Witajcie! No i dodaję w końcu kolejny przepis. Ostatnio u mnie trochę się działo; remont domu i obowiązki szkolne. Nawet na swoje hobby i pasję poświęcam mniej czasu niż dotychczas. Dzisiaj mam dla Państwa coś smakowitego i bardzo prostego w przygotowaniu. A oto przepis na pyszną roladę czekoladową :
Składniki (biszkopt) :
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki (masa) :
1,5 paczki budyniu śmietankowego
0,5 l mleka
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
2 łyżki kakao
Przygotowanie (biszkopt) :
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 - 25 minut.
Przygotowanie (masa) :
Budyń ugotować w mleku z cukrem. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Na koniec dodać przesiane przez sito kakao, dokładnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Zwinąć w roladę i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!