Witajcie! Mam dla Was kolejny przepis! Dzisiaj, z racji tego, że już za nie długo Tłusty Czwartek przygotowałam pączki. Nie są to te tradycyjne z marmoladą, ale pączki z sera. Po upieczeniu skórka jest bardzo chrupiąca, a w środku - ciasto jest puszyste i smakuje obłędnie. Pączki te najlepiej po upieczeniu posypać cukrem pudrem, który dodaje więcej słodyczy, bo ciasto samo w sobie nie jest słodkie. A oto przepis na ten smakołyk :
Składniki:
1 kg sera twarogu
4 jajka
6 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
cukier wanilinowy
szczypta soli
olej do pieczenia
Przygotowanie:
Dodawać kolejno do miski : twaróg, jajka, cukier, sodę, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę pszenną. Ciasto dokładnie wyrobić, formować średniej wielkości kuleczki. Gotowe wrzucać na gorący olej, piec z obu stron. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!