Dobry Wieczór! Dzisiaj zbytnio nie będę się rozpisywać w tym poście. Najważniejszy jest w tym momencie przekaz filmowy. Starałam się, aby wzbudził zainteresowanie i spowodował odrobinkę uśmiechu na twarzy. Montowanie zajęło mi trochę czasu, ale dla Was przygotowanie takich niespodzianek jest samą przyjemnością. Oczywiście w trakcie montowania miałam małych pomocników, których możecie zobaczyć pod koniec filmu.. Ajj już Wam nie będę zdradzać szczegółów.. Sami zobaczcie.
Oczywiście wracając do tytułu posta, dzisiaj przygotowałam miód z mniszka lekarskiego. Jest wiele powodów, dla których wolę przygotowywać ten miód niż kupować w sklepach. Przede wszystkim oszczędność pieniędzy, miód z mniszka mamy praktycznie na wyciągniecie ręki (o ile macie gdzieś w pobliżu jakąś łączkę, polanę.. ja osobiście tego miałam pełno, czego dowodem jest poniższy filmik), kolejnym powodem jest to, że miód z mniszka jest o wiele zdrowszy (ma wiele właściwości zdrowotnych), niż ten sztuczny miód ze sklepowych półek. Oczywiście możecie go przechowywać w słoikach przez długi, długi czas i macie pewność, że się nie zniszczy. No i oczywiście... podczas przygotowywania tego miodu macie pełno frajdy!
Składniki:
250 sztuk mniszka lekarskiego (mleczy)
40 dag cukru
750 ml wody
połówka cytryny
Przygotowanie:
Zebrać 250 sztuk mniszka lekarskiego (same główki), następnie wyłożyć je do porządnego wysuszenia (ten zabieg ma na celu usunięcie jakiś robaczków, muszek itp.) na jeden dzień. Następnego dnia kwiaty zalać gorącą wodą i odstawić na 90 minut. Sok odcedzić, dodać do niego cukier i sok z połówki cytryny. Gotować przez 40 minut na małym ogniu. Gotowy miód przelać do słoików
Smacznego!