Pasta z makreli wędzonej. Przepis na pastę z wędzonej makreli. Pasta z makreli wędzonej to doskonały i tani dodatek do kanapek. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Składniki: 1 makrela wędzona 3 łyżki masła lub dobrej margaryn...
Przepis: Tarta z pieczarkami, papryką, cebulą, kiełbaską oraz brokułami. Tarta (kisz francuski) gości na naszym stole regularnie. Jeżeli brak nam pomysłu na obiad, a mamy w lodówce sporo składników, które trzeba wykorzystać, bo wkrótce termin ic...
Oto nasz podstawowy przepis na spód do tarty zawsze robimy go według tego przepisu i jeszcze nigdy nas nie zawiódł. Spód jest pyszny, lekko chrupiący i stanowi idealną podstawę do kulinarnych eksperymentów z tartą na słono. Na tak upiecz...
Wykwintne kotleciki z piersi kurczaka Składniki (na 10 kotlecików): – 70 dag piersi z kurczaka – 30 dag pieczarek – 20 dag sera żółtego – kukurydza konserwowa (niecałe pół puszki) – przyprawa do kurczaka – 2 jajka – bułka tarta – olej do smażenia Sposó...
Mamy sezon na winogrona, a więc proponuję kolejną prostą sałatkę na bazie tego smacznego owocu i piersi kurczaka. Składniki: – 1 podwójna pierś kurczaka; – 20 dag żółtego sera; – po ok. 25 dag białych i różowych winogron; – 1 puszka kukurydzy; – 4-5 ły...
Dziś przepis na prostą, a jednocześnie bardzo smaczną sałatkę na bazie kurczaka. Składniki: – 30 dag piersi kurczaka; – 15dag suszonej żurawiny; – 30 dag białej części pora; – 1 puszka kukurydzy; – 10 dag ziaren słonecznika; – 4-5 łyżek stołowych majon...
Dziś przepis na bardzo prostą i szybką sałatkę, do której składniki bez problemu można dostać w każdym osiedlowym warzywniaku, czy markecie. Składniki: – 1 podwójna pierś kurczaka; – 1 puszka ananasa; – 1 opakowanie selera naciowego; – 1 puszka kukuryd...
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem, bitą i owocem granatu po raz pierwszy zobaczyłam niedawno na wystawie jednej z cukierni. Bardzo zaciekawiło mnie zastosowanie szpinaku do pieczenia ciasta. Okazało się , że tego szpinaku w gotowym cieście praktycznie ...
Sałatka z kurczakiem i suszonymi pomidorami to łatwa w przygotowaniu i niedroga przekąska na bazie makaronu. Składniki: – 1 podwójna pierś kurczaka; – 3 łyżki ziaren słonecznika (prażymy na suchej patelni); – ok. 200g dowolnego makaronu kolorowego; – 1...
Składniki: – 1 schłodzony kurczak (ok. 1,5 kg); – 10 g pektosoli; – ½ łyżeczki białego pieprzu; – ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej; – ½ łyżeczki imbiru mielonego; – 20-30 g żelatyny; – 5 łyżeczek przyprawy do kurczaka – 50 ml wody; – kilka koste...
Śledzie w czerwonej cebuli to doskonała przekąska nawet dla tych, którzy na co dzień nie przepadają za śledziami. U nas śledziki znikły ze stołu niemal natychmiast. Składniki: – 500g matiasów; – 600g czerwonej cebuli; – 3 łyżki octu; – 2 łyżki cukru; –...
Muffinki kakaowe z żurawiną to bardzo łatwe do wykonania i wyśmienite w smaku ciasteczka, które zadowolą najbardziej wymagającego amatora słodyczy. Składniki: – 3 szklanki mąki pszennej; – 3 budynie śmietankowe: – 3 łyżki kakao; – 15 dag żurawiny suszo...
Zraz zawijany ze schabu nadziewany smażoną cebulą, serem i papryką Składniki (na 6 zrazów): – ok. 1 kg schabu; – 30 dag piersi z kurczaka; – 10 dag żółtego sera; – ok. ½ strąka papryki konserwowej; – 5 średniej wielkości cebulek; – sól, pieprz, słodka ...
Przepis na Łącki przekładaniec zaczerpnęłam z książki 100 nowych ciast Siostry Anastazji. Nie tylko ciasto jest bardzo smaczne, ale i powstała podczas namaczania śliwek śliwowica jest niczego sobie ☺ Biszkopt ciemny: – 6 jaj – 1 szklanka ...