Tradycyjna pomidorowa troszkę nam się przejadła... Dlatego tym razem powstał taki mix jarzynowej z pomidorową. Pyszna, rozgrzewająca i wciągająca :) czerwona papryka idealnie wzmacnia smak zupy.
Składniki:1/2 selera1 pietruszka2-3 marchewki2 świeże pomidory1 papryka czerwonakilka średnich ziemniakówkilka listków świeżego majeranku2 liście laurowe3-4 ziarna ziela angielskiego100 ml śmietany 30%1 łyżka masła 82% tłuszczu1/2 łyżeczki granulowanego czosnku2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży)szczypta ostrej papryki1 płaska łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany seler i pietruszkę. Po 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki (lub jak kto woli w kostkę czy słupki) marchewkę. Dodajemy trochę pieprzu, liście laurowe i ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (mają się rozgotować). Gotujemy do miękkości ziemniaków, a gdy będą prawie ugotowane dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki.
Opłukane i osuszone listki majeranku siekamy. Dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku. Dodajemy łyżkę masła. Zabielamy śmietaną i tuż po ponownym zagotowaniu zdejmujemy z palnika.