Ciastka owsiane to propozycja zdrowego śniadania do pracy czy szkoły. Można przygotować ciasto wieczorem i przechować w lodówce, a rano wstawić do piekarnika i zabrać ze sobą jeszcze ciepłe :)
Zapewniam, że są bardzo syte i pożywne. Ja już po 2 byłam najedzona :)
Składniki:1,5 szkl. płatków owsianych górskich
3/4 szkl.mąki krupczatki
50 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jabłko
Sposób przygotowania:Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy masło, mieszamy z miodem, dodajemy płatki owsiane, przesmażamy, aby zmiękły, następnie dodajemy starte jabłko wraz z sokiem, który się wytworzył. Jeszcze raz mieszamy aż masa będzie jednolita i gęsta, dodajemy krupczatkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta. Łyżką nabieramy porcje ciasta, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.