Składniki:Składniki na biszkopt:4 jajka3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę kajmakową:1 puszka mleka słodzonego (skondensowanego) Składniki na masę migdałową:150 g cukru kryształu150 g masła3 łyżki mleka2 łyżki miodu 300 g płatków migdałowychSkładniki na masę śmietanową jasna:1/2 l śmietany 30 %3 kopiate łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku
Składniki na masę śmietanową ciemną:1/2 l śmietany 30 %3 kopiate łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku 2 łyżki kakao
Dodatkowo:paczka okrągłych biszkoptów
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Wsypać do niej cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku dalej ucierając. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko zamieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na formę i piec w temp. 160-180 C przez ok. 30 min.
Mleko w puszce gotować w garnku z wodą przez 2,5 godziny. Mleko powinno zgęstnieć i zmienić kolor.
Wszystkie składniki na masę migdałową, z wyjątkiem migdałów, wymieszać i podgrzać. Następnie dodać płatki migdałowe, ponownie zamieszać i krótko podsmażyć.
Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i przestygnięcia. Zimną śmietanę ubić, dosłodzić cukrem pudrem. Pod koniec wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę.
Identycznie wykonać masę śmietanową ciemną, tylko razem z cukrem pudrem dodać kakao.
Przełożenie:
biszkopt - masa kajmakowa - masa migdałowa - masa jasna - biszkopty - masa ciemna