Składniki:Składniki na biszkopt czekoladowy:6 jaj1 szklanka cukru kryształu3/4 szklanki mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczenia2-3 łyżeczki kakao
Składniki na wkładkę serową:8 jaj 75 dag zmielonego białego sera1/2 kostki masła3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia1 budyń śmietankowy kilka kropel aromatu cytrynowego
Składniki na orzechowe kulki:20 dag zmielonych orzechów włoskich4-5 łyżek kwaśnej śmietany 2-3 łyżki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:1 kostka masła 1 budyń śmietankowy1/2 l mleka2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej2-3 łyżki cukru pudru2 łyżki spirytusu (opcjonalnie)Przygotowanie:Białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Pod koniec wsypać mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie zamieszać. Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę do pieczenia. Piec ok. 30 minut z termoobiegiem w temp. 160-180C. Po upieczeniu oraz wystudzeniu biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części.
Wszystkie składniki na masę orzechową należy razem wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia oraz aromat. Ubite białka delikatnie połączyć z masą serową. Na blaszkę wylać połowę masy serowej. Na wierzch nałożyć łyżeczką uformowane kuleczki orzechowe. Całość przykryć resztą masy serowej. Wkładkę piec przez ok. 40-50 minut w temp. ok. 180-200 C.
Na mleku ugotować budyń, po czym odstawić go do przestygnięcia. Kawę zalewamy kilkoma łyżeczkami przegotowanej wody. Kostkę masła należy utrzeć z budyniem, orzechami i kawą rozpuszczalną. W trakcie ucierania masę trzeba dosłodzić. Na sam koniec wlać spirytus.
Przełożenie:
1/2 biszkoptu - 1/2 masy - wkładka serowo-orzechowa - 1/2 masy - 1/2 biszkoptu - polewa