Placuszki na śniadanie na bazie śmietany z dodatkiem kakao. Bardzo mięciutkie, puszyste, delikatne. Na leniwe śniadania z miodem i dżemem idealne. Teraz również będą smakowite z dużą ilością sezonych owoców.
- 2 jajka JajaCzachorowski
- 250g. śmietany 18%
- ok. 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao rozpuszczanego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione dodatki
Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać śmietanę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Całość dokładnie zmiksować, ustalić konsystencję dodając wody. Rozgrzać patelnię. Nakładać łyżką porcję ciasta (na 1 placuszka 2 łyżki ciasta). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podałam z miodem i truskawkami.