Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 400 g krówek
- 200 g czekolady deserowej
- garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Mąkę, masło, cukier i żółtka zagniatam w spójne ciasto i odstawiam do lodówki na pół godziny. Następnie wyciągam je i wykładam nim blaszkę to tarty o średnicy 26 cm. Formuję również brzegi. Nakłuwam ciasto widelcem i wstawiam do piekarnika na ok. 15 minut. Piekę w temperaturze 170 stopni.
W jednym rondelku rozpuszczam czekoladę a w drugim krówki. Do krówek można dodać 2 łyżki mleka, żeby łatwiej się rozpuszczały. Następnie smaruję ciasto najpierw masą krówkową, później czekoladą. Wierzch dekoruję płatkami migdałów. Ciasto musi odstać kilka godzin, żeby masy stężały.
Smacznego!