Lato sprzyja piknikowym wypadom, … a wiadomo, … co to za piknik bez słodkiej przekąski;) Dziś mam dla Was przepis na puszyste babeczki z borówkami idealne do piknikowego koszyka. Borówki można zastąpić innymi owocami np. czarną poczeka, kawałkami truskawek lub śliwek.


Składniki na 14-16 sztuk
3 jajka
½ szklanki cukru
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju rzepakowego
100 ml mleka
1 ½ szklanki borówek amerykańskich
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania babeczek
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiamy na 170 st. C z termoobiegiem.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Odstawiamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem. Odstawiamy.
Jajka ucieramy z cukrem na puszysto (ok. 7-8 minut ubijania). Do puszystej masy dodajemy na przemian mąką z olejem i mleko. Składniki miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do foremek do ok. ¾ wysokości papilotki. Do każdej babeczki wkładamy kilka borówek.
Formę z babeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 23-25 minut (do suchego patyczka). Upieczone odstawiamy do wystygnięcia.
Babeczki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
