Cześć =) Jednym ze stałych przysmaków, jakie robimy na każde święta - jest sałatka warzywna.
Specjalizuje się w niej moja matka, która nazywa ją sałatką jarzynową. Ja taką sałatkę robię dosyć często, średnio raz w miesiącu.
Sekret tej sałatki polega na tym, że moja matka kroi wszystkie produkty bardzo drobno i niezwykle pieczołowicie. Drugi sekret polega na właściwym dobraniu proporcji poszczególnych składników. Trzeci sekret natomiast polega na właściwym przyprawieniu całości.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania takiej sałatki, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- 3-4 ziemniaki
- 3-4 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera wielkości ziemniaka
- 1 por
- 6 jaj
- 3 ogórki kiszone
- 1 mała puszka groszku ekstra drobnego
- 3-4 czubate łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler gotujemy na parze, następnie zostawiamy do wystygnięcia, po czym kroimy drobno i wrzucamy do dużej miski.
2) Dodajemy równie drobno pokrojone jajka, ogórki i pora oraz odsączony groszek.
3) Mieszamy wszystko z majonezem, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem.
4) Przed jedzeniem najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki połączyły się i przegryzły, ale nawet bez tego sałatka jest pyszna już na wstępie.
Smacznego =)