Cześć =) Szaszłyki to bardzo smaczna i prosta potrawa, która składa się z kawałków mięsa i warzyw, nadzianych na drewniany patyk, pieczonych w piekarniku, na rożnie lub grillowanych.
Ja robię szaszłyki wieprzowe oraz rzadziej drobiowe, do których oprócz wieprzowiny lub drobiu dołączam: paprykę i cebulę. Do szaszłyków drobiowych używam także boczku, choć w tym przypadku zamiast boczku użyłem cukinii.
Jeśli chodzi o mięso wieprzowe w szaszłykach wieprzowych, to oprócz boczku stosuję szynkę wieprzową lub łopatkę, rzadziej polędwiczkę. Mięso przed nadzianiem na patyk należy zamarynować.
Szaszłyki najlepiej robić latem, ponieważ grzechem byłoby nie skorzystać z coraz większej ilości pojawiających się młodych warzyw, a słonecznego dnia grzechem byłoby nie rozpalić w ogrodzie, na działce czy przy domku letniskowym - grilla i nie celebrować posiłku na łonie natury.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania szaszłyków w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:
- szynka lub łopatka wieprzowa - ok. 400 g
- cukinia
- kilka papryk
- kilka cebul
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy, np. papryka
- oliwa/olej
Sposób wykonania w wersji domowej:
1) Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
2) Zasypujemy przyprawami, zalewamy 2 łyżkami tłuszczu i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
3) Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C i przygotowujemy ruszt lub jeśli mamy naczynie żaroodporne odpowiedniej długości, to będziemy mogli położyć nasze szaszłyki na brzegach naczynia.
4) Warzywa myjemy. Cebulę kroimy w krążki, a paprykę i cukinię w kostkę.
5) Paprykę i cukinię mieszamy z przyprawami. Cebuli nie mieszamy, ponieważ mogłaby się rozdzielić.
6) Wyjmujemy mięso z lodówki, przygotowujemy patyki na szaszłyki i zaczynamy nabijać składniki wedle uznania co do kolejności (osobiście polecam mięso nabijać cebulą).
7) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 30 minut lub grillujemy do miękkości.
Smacznego =)