Cześć =) Ziemniaki z serem twarogowym to pomysł na smaczne, sycące i niedrogie danie, dobre na każdą porę dnia i roku, a szczególnie kojarzące się z lekkim obiadem na letnie dni. Dzisiejsze ziemniaki z serkiem wiejskim to nic innego, jak kolejny wariant znanych i lubianych "pyrków z gzikiem".
Jako dodatek smakowy został użyty kabanos, a całe danie jest obficie posypane szczypiorem, co nadaje mu wiosennej świeżości i rześkości =)
Potrzebne będą (na jedną porcję):
- 5-6 niedużych młodych ziemniaków oczyszczonych, ale nie obranych
- sól
- masło
- 2-3 czubate łyżki serka wiejskiego
- duża garść posiekanego szczypioru
- pieprz z młynka
- kabanos długości ok. 10 cm.
1) Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i wykładamy na głęboki talerz, po czym lekko rozgniatamy widelcem.
2) Na gorące, parujące ziemniaki układamy wiórki masła i posypujemy solą,
3) Następnie dodajemy serek wiejski, szczypior i wszystko obficie posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
4) Dekorujemy małymi kawałkami kabanosa.
Smacznego =)
Agnieszka