Cześć =) Łosoś, to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni, a dzisiaj prezentujemy kolejny pomysł na łososia w formie pieczonej =)
Filety z łososia skropione oliwą wystarczy piec 15-20 minut w 220 stopniach C.
Dziś proponujemy łososia przyprawionego mieszanką soli, pieprzu, rozmarynu, pietruszki, czosnku i otartej skórki cytrynowej.
Łosoś użyty w tym wpisie, to odmiana z Pacyfiku zwana Sockeye, która odbywa długą wędrówkę z południowych wód tego oceanu, uwieńczoną w rzekach Alaski.
Łososie z rwących rzek i potoków Alaski, są dużo zdrowsze i intensywniejsze w smaku od łososi hodowlanych. Mają też ciemniejszą, często prawie czerwoną, barwę.
Warto dodać, że pierwszym i najważniejszym konsumentem łososi z Alaski są zamieszkujące w tamtych stronach misie
Grizzly, które oczekują na przybycie tych smakowitych ryb z dużym głodem i nadzieją =)
Smacznego =)
Agnieszka