Cześć =) Kotlety mielone, to tradycyjna, polska potrawa. Należą one do potraw najczęściej kojarzonych z dzieciństwem. Podczas przejmowania pałeczki w kulinarnej sztafecie pokoleń, nie ma rady - musimy samodzielnie zrobić kotlety mielone.
Kotlety mielone, to taki zwykły, polski posiłek. Można zrobić je na wiele sposobów, dodać różne przyprawy i zioła. Każdy ma swój ulubiony sposób, wypracowany przez lata. Ja robię sposobem babci Krysi i skupię się bardziej na głównych zasadach przygotowania kotletów mielonych, niż narzucaniu Wam konkretnych dodatków.
Złote i miękkie kotlety mielone, świetnie smakują również z surówką z kiszonej kapusty czy buraczkami. Dziś zapraszam na kotlety mielone, które podałem w towarzystwie smażonych ziemniaków i ogórka kiszonego. Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania kotletów mielonych, jak u babci, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej szynka, ewentualnie łopatka lub karkówka)
- 1 bułka (najlepiej czerstwa)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- bułka tarta
Sposób wykonania:
1) Bułkę zalać wodą i odstawić do namoczenia na około 10 minut.
2) Do większej miski włożyć zmielone mięso, drobno posiekaną (lub startą) cebulę, jajko, pieprz, sól, majeranek, odciśniętą bułkę, a następnie wszystko dobrze wymieszać. 3) W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po trochu zimnej wody i wyrabiać tak długo, aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do ręki. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. 4) Zdegustować w celu sprawdzenia, czy mięso jest wystarczająco przyprawione. 5) Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni, a następnie smażyć z obu stron na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. 6) Ziemniaki i warzywa polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia kotletów.
Kotlety mielone mojej mamy Ulubione z czasów dzieciństwa. Kotlety mielone mojej mamy są soczyste i aromatyczne. Mama zawsze dodaje do mięsa drobno posiekaną natkę pietruszki. To jej sekretny składnik. Kotlety mielone według receptury mojej mamy zawsze ...
Kotlety mielone w waflu Są świetnym pomysłem na niebanalne mielone. Kotlety mielone w waflu to trójkąty mięsa mielonego przełożonego między dwa suche wafle deserowe (andruty). Całość jest panierowana w jajku i bułce a następnie usmażona na złoto. Kotle...
Kotlety mielone z kurczaka Lekkie, bardziej dietetyczne od wieprzowych. Kotlety mielone z kurczaka są lubiane zwłaszcza dzieci. Mięso drobiowe jest nie tylko chudsze ale też łagodniejsze w smaku od wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Przepis na kotlety...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
To najlepsze mielone kotlety jakie jadłam ja i moja rodzina. Karkówka sprawdza się w tym daniu, bo sprawia że kotlety Przeczytaj cały artykuł
Post Najlepsze mielone kotlety pojawił się poraz pie...
Kotlety mielone w sosie serowo-porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy jagnięciny w sosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny...
Karminadle, czyli kotlety mielone po śląsku to pyszny pomysł na obiad. Idealne z ziemniakami, marchewką z groszkiem czy burakami. Sprawdź przepis! Karminadle to kotlety mielone, które zna na śląsku chyba każdy. Doskonale smakują z tłuczonymi ziemniakam...