Klasyk. Połączenie słodkiego banana z kwaśną porzeczką nie jest żadnym odkryciem. Już dawno chciałam opublikować jakiś przepis, ale ciągle się nie składało. Albo nie było sezonu na owoce albo po prostu zapominałam. Ostatnio wyhaczyłam na targu niewielką ilość porzeczki. Na razie niewielką, za parę dni szykuję się do zakupu miliona ton - głównie pod kątem nalewki. Nalewki najlepszej na świecie. No nieważne :). Póki co, raczcie się koktajlem z banana i porzeczki.
Składniki:
400 ml maślanki
2 dojrzałe banany
pół szklanki czarnej porzeczki
1 łyżka miodu (lub więcej)
(przepis na 2 porcje)
Czarną porzeczkę myjemy, oczyszczamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Możną ją także po prostu potraktować sokowirówką. Banany miksujemy z maślanką, miodem i porzeczką. Jeżeli chcecie uzyskać taki efekt jak na zdjęciu, zmiksujcie tylko banany z miodem i maślanką, a następnie polejcie całość musem z porzeczki.