Lubicie gołąbki? My bardzo, ale z lenistwa nigdy ich jeszcze sami nie robiliśmy. Gotowanie kapusty, zawijanie liści, duszenie lub pieczenie...to stanowczo za dużo pracy jak dla nas :) Jednak ostatnio trafił się brzydki, deszczowy dzień, który nie zachęcał do wychodzenia z domu, wiec postanowiliśmy wykorzystać wolny czas na przygotowanie gołąbków właśnie. Najbardziej lubimy wersje z kaszą gryczaną (babcia Gienia robiła je najlepsze pod słońcem) i takie właśnie zrobiliśmy.
Składniki na farsz:- 500g kaszy gryczanej (my użyliśmy niepalonej);
- 250g zielonej soczewicy;
- ok. 300g pieczarek;
- 2 cebule;
- garść suszonych podgrzybków lub borowików (ok. 20g);
- 3-4 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki;
- sól, pieprz;
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania: - Kaszę i soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (można ugotować je w jednym garnku).
- Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, starte na tarce pieczarki oraz czosnek. Dodajemy pieprz, sól, kolendrę oraz paprykę. W młynku mielimy suszone grzyby i dodajemy do pieczarek. Smażymy wszystko około 15 minut, aż woda z pieczarek odparuje.
- Odcedzamy kaszę oraz soczewicę. Mieszamy razem z pieczarkami. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ostawiamy do ostygnięcia.
Zabieramy się teraz za kapustę. My wykorzystaliśmy zwykłą białą, ale chyba lepiej użyć kapusty włoskiej (jest trochę miększa).
Składniki: - 1 główka białej kapusty lub kapusty włoskiej.
- puszka krojonych pomidorów.
Sposób przygotowania:- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści (2-3 liście zostawiamy do przykrycia gołąbków w brytfance). Wycinamy ze środka głąb, a następnie zanurzamy kapustę we wrzątku i gotujemy przez około 10 minut. Następnie odrywamy po kolei miękkie liście (ewentualnie wycinając twardszy środek).
- Można również najpierw oderwać liście, a następnie je ugotować.
- Zawijamy farsz w liście kapusty, układamy ciasno w brytfance, zalewamy pomidorami z puszki, na wierzch kładziemy całe liście kapusty). Przykrywamy, a następnie zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut.
- Do gołąbków doskonale pasuje sos pomidorowy (my zmiksowaliśmy po prostu świeże malinówki), pieczarkowy lub pieczeniowy, ale bez sosu tez smakują super :)
Farsz idealnie pasuje również do nadziania papryki lub dużych kapeluszy pieczarek (gdy znudzi się zawijanie liści kapusty) :)
Smacznego!