Przepyszny sernik na kruchym cieście z dużą ilością borówki amerykańskiej lub jagód. Wierzch udekorowany kratką z kruchego ciasta i cukrem pudrem, który nadaje ciastu dodatkowej słodyczy. Sernik jest bardzo smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu. Po upieczeniu i wystudzeniu należy wstawić go do lodówki na minimum 12 godzin. Długi czas oczekiwania na skosztowanie, ale naprawdę warto tyle czekać. Bardzo fajny pomysł na przygotowanie sernika w jakiś inny, bardziej oryginalny sposób. Polecam bardzo serdecznie.
Sernik z borówką amerykańską na kruchym cieście
Kruche ciasto:
350 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
5 jajek
220 g drobnego cukru
2 łyżeczki pasty z wanilii
200 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
600 g jagód lub borówki amerykańskiej
cukier puder do dekoracji
Kruche ciasto: do miski przesiać mąkę. Dodać zimne masło pokrojone na drobne kawałki, żółtka, cukier i śmietanę. Całość szybko zagnieść a następnie wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części: mniejszą (1/3) i większą (2/3). Metalową blachę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy, mniejszą ponownie owinąć folią i wstawić do lodówki. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC bez termoobiegu i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa: wszystkie składniki (o temperaturze pokojowej) umieścić w misie miksera, zmiksować krótko do połączenia składników i przelać na podpieczony spód. Na masie serowej ułożyć około 400 g jagód (borówki amerykańskiej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC bez termoobiegu na 20 minut. Po tym czasie na powierzchni sernika umieścić resztę jagód (borówki amerykańskiej) i udekorować paskami z pozostałej ilości schłodzonego ciasta. Całość ponownie wstawić do piekarnika i piec w 170ºC bez termoobiegu przez 30 minut, do złotego koloru. Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch sernika posypać cukrem pudrem.