3 duże jajka
1/ 2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
50 g roztopionego masła
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier i zmiksować aż powstanie gładka i lśniąca masa. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę i roztopione masło. Za pomocą łyżki lub trzepaczki do jajek delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC . Piec około 20 minut. Gotowe wyjąć z piekarnika i wystudzić (nie zdejmując obręczy z tortownicy). Po tym czasie wyjąć z tortownicy i przełożyć do mniejszej o średnicy 23 cm.
Krem:
200 g masła
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
W garnku umieścić wszystkie składniki i cały czas mieszając zagotować. Po tym czasie zmniejszyć ogień na najmniejszy i dalej cały czas mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje. Gotowy krem od razu przelać na biszkopt, wyrównać i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie przygotować galaretkę brzoskwiniową.
Galaretka:
duża puszka brzoskwiń w syropie
4 łyżki wrzącej wody
2 łyżki żelatyny
Brzoskwinie wyjąć z syropu i zmiksować za pomocą blendera. Gdyby masa była za gęsta i za sucha, można dodać do niej odrobinę syropu z puszki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić i przelać do zmiksowanych brzoskwiń. Całość dokładnie wymieszać, wylać na krem i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Wierzch ciasta można udekorować bitą śmietaną . Przechowywać w lodówce do czasu podania.