Tak się czasem zastanawiam czy nadejdzie taki dzień w którym polubię pieczenie...mam cichą nadzieję, że tak. Tymczasem nadal jest to dla mnie coś nie znanego, coś czego zawsze się obawiam. Dlatego też przepisy na ciasta pojawiają się rzadko, a jak już są to nie jest to nic skomplikowanego.
Tym razem przepis na biszkopt. Upiekłam go już kilka razy i za każdym się udał. Ostatnio powędrował to tortu dla teścia ( przepis na ten tort także się pojawi na blogu ).
W każdym bądź razie... Z przepisu wychodzi biszkopt, który możecie przekroić na dwa grubsze blaty lub trzy cienkie, jeżeli chcesz uzyskać trochę grubszy wystarczy dodać 1 jajko, po jednej łyżce mąki i dwie łyżki cukru ( kierując się zasadą : na każde jajko po łyżce mąki i dwie łyżki cukru).
Składniki : * 4 jajka, * 4 łyżki mąki pszennej ( zwykłej ), * 4 łyżki mąki ziemniaczanej, * 8 łyżek drobnego cukru, * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Przygotowanie : Jajka : białka oddziel od żółtek. Mąka : Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. W dużej wysokiej misce ubij białka na sztywną pianę, cały czas miksując dodaj powoli cukier. Następnie ( cały czas miksując ) dodaj pojedynczo żółtka jaj, ubijaj jeszcze chwilkę. Przełącz mikser na wolne obroty, do masy dodaj przygotowaną wcześniej mąkę i delikatnie zmieszaj. Wystarczy dosłownie kilka obrotów śmigieł. Uważaj aby masa się nie zważyła ( możesz też użyć łyżki -opcja bezpieczniejsza). Masę przełóż do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej blaszki (moja o średnicy 23 cm ). Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Pozostaw biszkopt do ostygnięcia a następnie wyjmij z formy.
* tort z wykorzystaniem tego biszkoptu
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Tort z pianką malinową upiekłam na urodziny mojej najmłodszej córki, tort musiał być czekoladowy i koniecznie z malinami. Wybrałam więc biszkopt kakaowy, który przełożyłam lekkim kremem piankowym. Biszkopt można upiec dzień lub dwa wcześniej należy tyl...
Zapraszam na pyszny tort makowo pomarańczowy. Przepis na biszkopt makowy poznaliście w poprzednim wpisie, a dziś chciałam zaproponować jak go wykorzystać. Okres przed świąteczny podsunął mi smak tortu. Mak i pomarańcze wydały mi się świetnym połączenie...
Biszkopt kakaowy, baza do wielu ciast i tortów. Biszkopt pieczony bez proszku do pieczenia wyrasta dzięki dobrze ubitej pianie z białek. Ciasto bardzo delikatne, pulchne idealne na pyszny tort, przekładany bitą śmietaną. Biszkopt kakaowy tortownica 26...
Tort Szwarcwaldzki (niem. Schwarzwälder Kirschtorte) inaczej czarny las. Tort z wiśniami, przekładany ciemnymi kakaowymi blatami ciasta biszkoptowego, z bitą śmietaną, i dużą ilością czekolady. Tort bardzo delikatny, smaki się równoważą. Przepis nieco ...
Tort Szwarcwaldzki (niem. Schwarzwälder Kirschtorte) inaczej czarny las. Tort z wiśniami, przekładany ciemnymi kakaowymi blatami ciasta biszkoptowego, z bitą śmietaną, i dużą ilością czekolady. Tort bardzo delikatny, smaki się równoważą. Przepis nieco ...