Mój blog świętował wczoraj 3 urodziny. Sama nie wiem kiedy to się stało! Tyle szczęścia, tyle codziennych radości i uśmiechów. Jedno spełnione marzenie. Myśląc o tym co wydarzyło się w moim życiu przez te trzy lata mocno się wzruszam i jestem z siebie dumna.
Może się wydawać, że pisanie bloga to takie byle co. Że to zajęcie wymyślone z nudy. Otóż moi drodzy w moim przypadku, blog powstał z prawdziwej miłości i tęsknoty. Kilka lat temu, kiedy mieszkaliśmy z mężem w Wielkiej Brytanii, daleko od bliskich i przyjaciół w mojej głowie zaczęła kiełkować myśl. Zaczęłam marzyć o tym by pisać o jedzeniu, by nauczyć się robić zdjęcia, by dzielić się swoją pasją z innymi. Bardzo często przesyłałam zdjęcia zrobione telefonem, swoim bliskim w Polsce i napawałam się dumą, że udało mi się zrobić coś tak ładnego i smacznego. Chciałam założyć bloga, ale nie miałam odwagi. Bałam się że przy mojej chaotycznej naturze szybko stracę zapał i zajmę się "inną pasją", odstawiając blog na drugi plan. Niewiele miałam wiary we własne możliwości.
Czas płynął, aż któregoś dnia postanowiłam - to już. Nie miałam ani dobrego aparatu, ani wiedzy jak robić zdjęcia. Spróbowałam. Pierwsze przepisy wyglądały dość smutno i szaro, bo były robione wieczorem, w półmroku kuchni. Potrzebowałam trochę czasu by zrozumieć jaką wartość ma światło, jak trzeba spieszyć się z przygotowaniami, by złapać te promienie co trzeba. Każdy dzień, każde doświadczenie, każdy Wasz komentarz sprawiały, że uczyłam się coraz więcej.
Jazzowe Smaki stały się moim pamiętnikiem z podróży, jaką jest gotowanie i przygody w kuchni. Mam nadzieję, że ta wspaniała podróż będzie trwała długo i że z każdym rokiem dane mi będzie cieszyć się z niej coraz więcej!
Tortilla z serem, marchewką i czosnkiem:
- 2 placki tortilli pszennej/ bądź razowej
- 1 marchewka
- 0,5 kubka startego żółtego sera
- 1 duża łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści sałaty
- pieprz
- sól
Marchew zetrzeć na drobnych oczach. Wymieszać z żółtym serem, przeciśniętymi ząbkami czosnku i majonezem. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Tortillę podgrzać z obu stron na suchej patelni. Następnie rozsmarować na niej połowę masy serowej. Na masę poukładać liście sałaty, z wyciętymi grubymi rdzeniami. Tak przygotowaną tortillę zwinąć ciasto w rulon. Następnie w zwiniętą tortillę powbijać wykałaczki w odstępach 2cm. Tak, aby krojąc ostrym nożem pomiędzy wykałaczkami, wykrawać gotowe do jedzenia plastry tortilli. Dzięki wykałaczce będą się ładnie trzymać i będzie prościej je zjeść. Przed podaniem schłodzić.