Knedle z truskawkami, przysmak dzieciństwa. Smak, którego się nie zapomina. Rzadko je przygotowuje samodzielnie, lecz kiedy w moim domu pojawia się Teściowa, nie może ich zabraknąć. To właśnie Ona przygotowuje najlepsze knedle na świecie i dziś podzielę się tym, niezwykłym przepisem.
Czasem wydaje mi się, że do przygotowywania mącznych dań trzeba mieć predyspozycje i serce. Może fakt, że nie jestem ich wielką fanką sprawia, że biorę się za nie tak sporadycznie, a może to wieczna obawa przed tyciem. Nie wiem. Tak czy siak, kiedy już są, wszyscy zajadamy się nimi ze smakiem. Bo co jest lepszego niż mięciutkie, niewielkie knedle z soczystymi truskawkami polanymi masłem z cukrem? Prawdziwe niebo w gębie.
Serdecznie polecam!
Knedle z truskawkami :
- 700 gramów ziemniaków
- 2 jajka
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- ok. 300 gramów truskawek
- masło
- cukier
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i dokładnie ugnieść. Po wystudzeniu można także przepuścić je przez maszynkę. Do ziemniaków dodać jajka i mąki. Dobrze wyrobić. Z ciasta odrywać po kawałku, formować kulki. Następnie każdą kulkę spłaszczać w dłoni. Na kulkę kłaść obraną truskawkę i dokładnie zawijać. Tak przygotowane knedle gotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Po wypłynięciu knedli na powierzchnię gotować przez około 1,5 minuty. Podawać z roztopionym masłem z cukrem bądź z dodatkiem śmietany.
Smacznego!