Nie wiem jak Wy, ale dla mnie ciasto z rabarbarem ma smak babcinej kuchni, leniwych popołudni na wsi, lata. Choć sama nie jestem zbyt dużą zwolenniczką rabarbaru, na rabarbarowe ciasto zawsze z chęcią się skuszę.
Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis. Ciasto nie zawiera proszku do pieczenia, jednakże nie jest twarde ani zbite. Należy do tych ciast, które zjada się bardzo szybko i ze smakiem. Mała ilość potrzebnych składników jest jego dodatkowym atutem.
Serdecznie polecam, jest pyszne!
Ciasto z rabarbarem:
- 400 gramów rabarbaru
- 2 jajka
- 100 gramów mąki pszennej
- 60 gramów masła
- ¾ szklanki cukru
- cukier do posypania
Jajka ubić z cukrem na puszysta, białą masę. Następnie dodać do nich przesianą mąkę i delikatnie wmieszać szpatułką. Przygotować tortownicę, 22 cm. Wyłożyć jej spód papierem do pieczenia. Na spód przełożyć masę. Rabarbar, umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Poukładać do na masie. Na wierzch poukładać plastry zimnego masła. Masło posypać sporą ilością cukru – w trakcie pieczenia zrobi się z niego przyjemna skorupka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, lub podawać z lodami.
Smacznego!