Każdemu dobrze znane i bardzo lubiane ciasto. Bardzo lekkie ciasto, które mimo kremu nie jest mdłe. Galaretka z malinami zapewnia doskonałą przeciwwagę dla słodkiego kremu waniliowego. Składniki na ciasto: 3 żółtka 30 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 cukier waniliowy 150 g mąki pszennej Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 1 cukier z prawdziwą wanilią 3-4 łyżki cukru pudru Składniki na galaretkę: 600 g mrożonych malin 3 galaretki malinowe 1,5 litra wrzącej wody Składniki na bezę: 3 białka 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Poziom trudności 3.5/5 Przygotowanie: I. Ciasto Schłodzone składniki zagnieść. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na blacie obsypanym mąką, wyłożyć na blaszkę. Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie spód piec 15 minut w 190 stopniach. Ciasto musi być pięknie rumiane. Wystudzić. II. Galaretka W czasie, kiedy ciasto możemy przygotować galaretkę, zalewaąc ą wrzątkiem. Dobrze wymieszać. Wrzucić zamrożone (!) maliny. Dzięki temu galaretka bardzo szybko zacznie tężeć. Już po paru minutach można ją wylać na spód. Rozprowadzić dokładnie na cieście i odczekać aż stężeje całkowicie. III. Beza Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać jeszcze około 2 minuty na wysokich obrotach. Na koniec ubijania dodać skrobię. Wymieszać. Na papierze do pieczenia odrysować kształt foremki prostokątnej. Na zaznaczony obszar wyłożyć bezę (musi być wielkości foremki). Bezę piec 60 minut w 140 stopniach. IV. Krem Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Wyłożyć równomiernie na galaretkę. Całość przykryć upieczoną i ostudzoną bezą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!