Obiad, którego zrobienie zajmuje jakieś 30 minut maksymalnie. Zawsze robię, gdy nie mam akurat nic w domu, a te składniki przeważnie się gdzieś znajdą :)
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
1 kartonik przecieru pomidorowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, kumin mielony, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, cukier
1 puszka zielonych oliwek w zalewie
Dowolny makaron
Czosnek drobno pokroić i lekko posmażyć.
Dodać przecier pomidorowy i koncentrat. Doprawić sporą ilości soli, pieprzu i kuminu a następnie dowolnie bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, papryką słodką i odrobiną cukru.
Całość zagotować przez moment.
Dodać oliwki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Wymieszać z sosem.
P.S. Smaku dodaje też siekana natka pietruszki, więc jeżeli ktoś lubi to polecam dodać :)
Smacznego!