Na swieta i nie tylko.
Sa pyszne.Mozna przygotowac je praktycznie na kazda okazje.Do tego odpowiednia dekoracja i sukces gwarantowany.
Foremki mozesz uzyc jakie tylko chcesz.Te wyzej sa bardziej przydatne do robienia dekoracji z masy cukrowej.Podczas pieczenia te wzorki sie wyrownaja i nie bedzie niestety tak ladnie,ale cos tam bedzie widac i to sie tez podoba.Gwiazdeczki sa super.Do tego lukier królewski bialy i cos slicznego.W sam raz na swieta.Dzieci je uwielbiaja.Mozna znalezc wiele przepisow na pierniki.Ja mam tylko jeden.Wlasnie ten.Od bardzo bardzo dawna.Ciasteczka robione z tysiac razyNigdy nie zawiodly.Chyba ze dawalam skladniki na oko,to... wyszly jak wyszly.Najgorzej jest z miodem,bo jak przesadzisz wyjda ci gumowate i podczas pieczenia zaczna pekac i widok nie bedzie najlepszy.Zjesc sie da hahaha,ale to nie oto chodzi :):):)):)Ci co jedza :) beda ci zadawac pytania.No niby dobre,ale nie takie same.To jakis inny przepis? hahaha tak inny taki na oko!Skladniki:-0,5 szklanki cukru
-1/4 miodu stucznego
-4-5 lub nawet 6 takich dobrych lyzek masla miekkiego-ja z maslem nigdy nie robilam.Dodaje margaryne vegetal Flora,bo akurat ta moja corcia moze jesc.
-2 i 1/4 szklanki maki
-1 lyzeczka sody
-3-4 lyzeczki przyprawy do piernikow
-1-2 lyzki kakao
Wykonanie:
Wymieszac wszystkie skladniki.Dobrze zagniesc i formowac ciasteczka.
Wkladac do nagrzanego piekarnika.Piec w 180 º przez 10 minut.
Smacznego:)
Pierniki po upieczeniu sa super miekkie i nie twardna.
Nie dodawac wiecej miodu,bo popekaja i beda gumowate.
Jezeli ciasto ci sie nie bedzie chcialo zagniesc,bo zalezy jaka ta szklanka na make jest i jakie dasz lyzki margaryny to,zawsze mozesz dodac ciut wiecej margaryny.Miodu nie!
Tez oczywiscie mozesz ciut podsypac maki pod ciasto jezeli ci sie bedzie kleilo do deski podczas wyrabiania ciasteczek.
Slicznie wygladaja dekorowane bilaym lukrem. Kokardki bo corcia chciala.To zrobilam.Polecam pierniczki.