Przepis "pulchne tortas"Skladniki na mase: 4 garnuszki maki
3 zoltka
60gr drozdzy
1 garnuszek mleka-ja dalam wode
2 lyzki oleju
1 lyzeczka soli
2 lyzki cukru
(jezeli chcesz jajko do posmarowania )
Skladniki na nadzienie:
2 duze lyzki margaryny
3 duze lyzki cukru
Wykonanie:
Do letniego mleka-ja zrobilam na wodzie- dodajemy sól i drozdze. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy reszte skladnikow.Jezeli potrzebujesz dodac troszeczke wiecej maki to ok:)Dobrze zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 czesci. Robimy nadzienie:Dobrze mieszamy margaryne z cukrem.Gotowe:)
Nastepnie rozwalkujemy ciasto i smarujemy nadzieniem.Zwijamy w rulon.Kroimy na 1o czesci i ukladamy na blaszcze.Dajemy do cieplego miejsca na 2 godziny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem:) Tak samo robimy z druga czescia ciasta.
Jak juz podwoja swoj rozmiar wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy jakies 25 minut w 180º.
Ja pieklam krocej z 5-7 minut.Jak slicznie sie zarumienily wyciaglam.
Smacznego: