Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Grażyna gotuje
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
444
Kategorie
542
Sałatka z arbuza z fetą na szpinaku
Ostatnio na targu kupiłam polskie arbuzy, wyhodowane na polu, tu niedaleko, w Wielkopolsce. Są pyszne, soczyste , ale nie wodniste, smakują podobnie do tych, które jadłam prosto z pola na południu Europy. Smakują doskonale same w sobie, a...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Sałatki
,
Mięta
,
Szpinak
,
Feta
,
Arbuz
Placek ze śliwkami i masą serową
Dwa dni temu miałam wieczorem spore wyzwanie kulinarne. Niespodziewanie udało mi się załapać na spływ Wartą na pożegnanie sezonu wodniackiego i musiałam wieczorem szybko zrobić coś do jedzenia po drodze a spływ trwał dobre kilka godzin. Zrobiła...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Ciasta
,
Placek ze śliwkami
Cukinia jak gruszki w occie
Taką cukinię jadłam podczas niedawnej podróży studyjnej w jednym z gospodarstw agroturystycznych. Bardzo mi posmakowała i postanowiłam sobie taką zrobić w domu, z delikatnej żółtej, wyrosłej na grządce. Najpierw chciałam wykorzystać część tej zjawiskow...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Spiżarnia
,
Cukinia
,
Wielkanocne
Sernik gruszkowy z imbirowym spodem
To druga wersja tego sernika, pierwszy piekłam w ubiegły weekend i pojechał na koncert autora piosenki Z imbirem, na jego specjalne zamówienie Początkowo chciałam wypróbować sernik z dodatkiem ziemniaków, ale do improwizowanego, imbirowo...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Ciasta
,
Sernik
,
Imbir
,
Gruszki
Placki ziemniaczane – proste i pyszne
Wrzesień to najlepszy miesiąc, by zrobić tę tradycyjną polską, bo nie tylko wielkopolską potrawę. Placki ziemniaczane w różnych wersjach są znane i lubiane w całej Polsce. W Wielkopolsce, zwanej żartobliwie Pyrlandią we wrześniu odbywają się lokalne Św...
Grażyna gotuje
Obiady
,
Potrawy regionalne
,
Artykuły o życiu
,
Naleśniki i placuszki
,
Placki ziemniaczane
,
Plyndze
Kiszona fasolka szparagowa
Wkręciłam się ostatnio w kiszenie warzyw innych niż tradycyjne ogórki i kapusta. Robiłam już kiszoną brukselkę, szparagi, kalafiory z marchewką i z buraczkami. Ponieważ wraca moda na kiszonki, zgromadziłam wszystkie te przepisy w osobnej kategor...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Wegańskie
,
Spiżarnia
,
Kiszonki
,
Kiszona fasolka
Figi z marynowanymi serami do cukiniowego placka
Sezon na figi w pełni, można je kupić bez problemu, przed domem rosną dorodne winogrona. Sery jako dodatek same nasuwają się na myśl, wykombinowałam więc coś w rodzaju sałatki, a raczej sposobu podania i połączenia tych smaków . Użyłam do tego dania se...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Ciasta
,
Sałatki
,
Przekąski
,
Cukinia
,
Dynia
,
Sery
,
Figi
Jak poznawałam smaki Doliny Wisły między mostami
Ponad tydzień temu byłam na wyjeździe studyjnym projektu Poznaj smak Doliny Wisły , której trasa wiodła Między mostami w okolicach Bydgoszczy , od Fordonu do Chełmna. Fordon , dawniej wieś a teraz nowa dzielnica Bydgoszczy ...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Potrawy regionalne
,
Frymark
,
Zakole dolnej Wisły
Ziołowe pesto do klusek pszenno-żytnich
W tym roku zioła udały mi się wyjątkowo mogę więc robić ziołowe pesto w różnych wariantach. Ostatnio dodatkowo wykorzystałam też lekko pikantne liście rzodkiewki, którą posiałam drugi raz i poszła mi w liście, korzonki są mizerne ...
Grażyna gotuje
Wegetariańskie
,
Obiady
,
Kluski i pierogi
,
Kluski
,
Pesto
Wpis nr 1500 – kandyzowane listki mięty i likier miętowy
Dziś po raz 1500 zasiadam przed komputerem by zrobić wpis na bloga . Od maja 2008 roku tyle się nazbierało ! Na starym blogu, który wisi sobie na bloog.pl widać, ile dni istnieje 3033, więc mniej więcej co drugi dzień publikuję. I wciąż mam no...
Grażyna gotuje
Spiżarnia
,
Napoje
,
Mięta
,
Zimne desery
,
Kandyzowane listki mięty
,
Likier mietowy
Festiwal Smaku w Grucznie – relacja z oceny i wydarzeń
Tydzień temu zapraszałam na Festiwal Smaku w Grucznie, dziś pora na relację. W tym roku zobaczyłam trochę Gruczno od kuchni , bo miałam przyjemność oceniać produkty w konkursie o Grand Prix w jury VIP. Praca była bardzo przyjemna, bo prod...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Festiwal Smaku
,
Gruczno
Jacek i placek czyli moje taśmy prawdy
Tegoroczne lato przyniosło mi wiele niespodzianek, nie tylko kulinarnych. Mimo nieciekawej pogody w moim życiu działo się wiele. Jubileusz 90 -lecia mojej byłej uczelni ( Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu ) i wydana z tej okazji książka zmobilizowały ...
Grażyna gotuje
Artykuły o życiu
Zaproszenie na Festiwal Smaku w Grucznie
Festiwal Smaku w Grucznie to najstarszy tego rodzaju festiwal w Polsce, z bogatą tradycją. Jego zaczątkiem był Festiwal miodu w Chrystkowie, gdzie można podziwiać zabytkową chatę mennonicką, odrestaurowaną dzięki Towarzystwu Przyjaciół Dolnej Wisły, o...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Potrawy regionalne
,
Festiwal Smaku
,
Gruczno
Sałatka z grillowanych warzyw z bundzem i kabanosami
Czasami robię sałatki specjalnie po to, by podkreślić smak jakiegoś dodatku. Ta jest po to, by wyeksponować moje zakupy z Festiwalu Smaku w Poznaniu bundz z czosnkiem niedźwiedzim od Góralek i pyszne kabanosy od Pawełka z Rolmięsu. Pomyślałam, ...
Grażyna gotuje
Sałatki
,
Cukinia
,
Kabanosy
,
Bakłażany
,
Bundz
Placek drożdżowy ze śliwkami, imbirem i orzechową kruszonką
Ten placek upiekłam na ubiegły weekend, w piątek , bo tego dnia był koncert na poznańskiej scenie nad jeziorem Malta . Kto mnie zna, ten już się domyśla, że skoro jest z imbirem, to był przeznaczony dla wykonawcy związanej tematycznie piosenki ,...
Grażyna gotuje
Ciasta
,
Drożdżowe
,
Imbir
,
Placek drożdżowy
Stół Mieszka i Dobrawy i inne atrakcje Festiwalu Dobrego Smaku
W tym roku Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu wyszedł poza Stary Rynek. W pierwszym dniu, w piątek po spacerze po Rynku zajrzałam w drodze na Maltę na Śródkę, gdzie odbywało się kolejne już Ruszt-owanie. W Vine Bridge zjadłam pyszny grill...
Grażyna gotuje
Relacje
,
Gdzie zjeść w Poznaniu
,
OFDS
,
Stół Mieszka i Dobrawy
←
Poprzednia
17
18
19
20
21
Następna
→